Stoelherstellingen

Je kan bij Biezerken terecht voor het herstellen of renoveren van stoelen en andere rietmeubelen zoals dressing- of radiatorkasten. We zijn ervaren in het biezen, canneren, lijmen, kleuren en vernissen van rietmeubels.

Biezen

Biezen zijn hoog opgroeiende waterplanten. Deze worden in brak water gekweekt en dit vooral in Noord-Holland en Portugal.

De waterplanten worden geoogst in de maand juli en worden gedroogd in de schaduw. Eens droog worden de biezen in bussels van 5 kilo gebonden en droog bewaard.

Biezen zijn zacht en voor ze in de zitting worden verwerkt maken we ze eerst vochtig om ze soepel te houden om ze in alle richtingen te kunnen buigen.

Tot slot worden ze tot koorden van gelijke dikte rond de zittingslijsten gevlochten tot de zittingslijst volledig is opgevuld.

Canneren

Cannage of riet is de schors van rotan. Het rietmateriaal is van goede kwaliteit en afkomstig van Indonesiƫ en andere Aziatische regio's.

Cannage is gespleten rotan en is verkrijgbaar in verschillende breedtes. De natuurlijke kleur is geelachtig.

Voor het canneren van stoelen wordt meestal een breedte van 2.5mm gebruikt. Het riet wordt bevochtigd zodat het soepel blijft.

Hierna kan het riet in verschillende patronen worden gevlochten zoals cirkels, driehoeken en vierkanten. Het meest voor de hand liggende vlechtpatroon is de zesschering. Hierdoor ontstaat een honinggraatmotief.

Lijmen

Als er aan de stoel verbinding los zitten wordt de stoel helemaal uit elkaar gehaald.

Vervolgens worden de oude lijmresten verwijderd en eventueel kapotte stukken of draaiwerk vervangen.

Nadien wordt de stoel weer vakkundig in elkaar gezet.

Kleuren & vernissen

Indien de stoelen beschadigd zijn of een renovatie nodig is, kunnen we die opknappen en een nieuw kleurtje geven.

Hierbij wordt de oude vernis- of kleurlaag verwijderd.

Nadien wordt er terug een kleur en/of vernislaag aangebracht.